Welke vormen van online marketing zijn interessant?

Waar online marketing vroeger nog een beetje een brede term was, is het tegenwoordig helemaal ingeburgerd. Steeds meer bedrijven zijn ermee bezig. En zo vreemd is dat natuurlijk ook niet, onze wereld speelt zich tegenwoordig online af.  

Eten bestellen doen we online, shoppen gaat via het internet en zelfs onze boodschappen kunnen via het internet bezorgd worden. Voor vrijwel iedere branche zijn er mogelijkheden om marketing via het internet te doen via bijvoorbeeld een webdesign bureau. Zelfs in branches waar je het in eerste instantie misschien niet zou verwachten. In dit artikel bespreken we een aantal verschillende vormen van online marketing met je. 

Social media adverteren 

De meeste bedrijven hebben tegenwoordig wel een eigen social media pagina aangemaakt op de bekende platformen zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Youtube. Alhoewel het natuurlijk belangrijk is om zo’n pagina te hebben, moet er ook hier wel in geïnvesteerd worden. Je hebt organische groei, wat eigenlijk de natuurlijke groei is van de social media pagina’s. Bedrijven posten een update op een social media kanaal en de volgers en hopelijk ook andere mensen, zien dit voorbij komen. Er is echter ook de mogelijkheid om te adverteren op deze social media kanalen.  

Dit maakt het direct een stuk interessant, omdat je op deze manier een groot publiek kunt bereiken tegen relatief lage kosten. Ga je de kosten voor online adverteren vergelijken met adverteren via bijvoorbeeld televisie of radio, dan heb je online over het algemeen een beter rendement. Daarnaast zijn de resultaten ook een stuk beter meetbaar. Adverteren op social media gaat meestal op basis van interesses. Hebt u bijvoorbeeld een sportschool in regio Rotterdam, dan kunt u advertenties tonen aan mensen in Rotterdam die interesse hebben in sport. Dit is slechts een voorbeeld, er is heel erg veel mogelijk op dit gebied. Adverteren op social media is over het algemeen nog steeds interruptie marketing. Mensen zijn niet actief op zoek naar uw producten of diensten, bij zoekmachine marketing is dat een ander verhaal. 

Zoekmachine marketing voor uw bedrijf 

Naast social media spelen natuurlijk zoekmachines tegenwoordig ook een belangrijke rol in ons leven. Bent u als consument bijvoorbeeld op zoek naar een sportschool in Rotterdam, dan is de kans groot dat u naar Google gaat en zoekt naar ‘sportschool Rotterdam’. De bedrijven die aan u getoond worden, maken een grote kans op uw lidmaatschap. Op de eerste pagina in Google zijn er eigenlijk 2 verschillende zaken. Zo zijn er de advertenties, welke bovenaan de pagina staan, voor deze advertenties betalen adverteerders een bedrag per klik. Iedere keer als iemand er op klikt, moet de adverteerder een bepaald bedrag betalen. Dit is afhankelijk van de vraag. Een hoge vraag (of veel concurrenten) zorgt voor een hoger bedrag per klik. Het nadeel van de advertenties is dat er bij staat in Google dat het om een advertentie gaat. Sommige mensen klikken hier niet op. De organische resultaten kunt u ook in investeren. Aan de hand van zoekmachines optimalisatie is het mogelijk om betere posities te verkrijgen in het organische gedeelte in Google.